Skip to content

Bij samen sporten met je hond draait het om het aanvoelen en aangeven van grenzen. Door samen plezier te hebben en te bewegen leer je de grenzen van je hond herkennen en te bewaken. En je wordt je bewust van je eigen grenzen. Dat is één van de belangrijke dingen die we verwerkt hebben in de training. Hieronder volgen foto’s met uitleg over de opbouw.

1e Stap is het verkennen van het terrein. Zo kan je zien of het veilig is bijvoorbeeld of er geen glas ligt.  Ondertussen lopen jij en je hond warm en ben je de samenwerking al gestart. Samen het parcours verkennen. De ene hond zal veel snuffelen, de ander zal net als Kiara oplettend kunnen worden in afwachting van wat er komen gaat.

 

2e Stap is attributen introduceren als je van plan bent deze te gebruiken. Zo kan de hond er (weer) kennis mee maken. Ondertussen is het ook een warming up voor de hond. De focus van de hond neemt toe en de samenwerking wordt intensiever.

Hier op de foto gaat het ook om balans en coördinatie. Het is altijd verstandig om dit rustig op te bouwen.

 

De 3e stap is het doen van de oefening. Op de foto zie je de jongen opdrukken terwijl de hond op het krukje staat. De hond heeft een passieve rol bij de sportoefening. Er kan op een speelse manier gewerkt worden aan gehoorzaamheid als je hond het krukje leuk vindt. En de jongen kan ondertussen kijken hoe vaak het lukt om op te drukken.

 

De 4e en laatste stap is de cooling down. In ons online programma `Je Hond als Personal Trainer’ zie je welke oefeningen je daar kan doen, zowel voor jou als de hond. Tevens zie je hoe je je hond kan aanleren om ergens op te staan. En tot slot krijg je onderbouwing van een personal trainer hoe je de oefeningen correct uitvoert om blessures te voorkomen.

Extra tip voor trainers/coaches die met deze training aan de slag gaan

 Op de laatste foto zie je een vierkant, afgezet met bokshandschoenen. Dit is de `zone om tot rust te komen’. Als een deelnemer ziet dat de oefening te zwaar wordt voor de hond kan hij hierheen. Of natuurlijk als het te zwaar wordt voor hemzelf… Op die plek kan je ademhalingsoefeningen doen.

Back To Top