Skip to content

Balans tussen inspanning en ontspanning is essentieel tijdens `Samen Sporten met je Hond’. Daarom is het erg belangrijk goed `te luisteren’ naar de lichaamstaal van de hond om te zien of hij of zij het nog wel leuk vindt. Waar kan je op letten? Stress signalen zoals gapen, tongelen, krabben, snelle bewegingen, knipperen of wegdraaien kunnen een teken zijn van dat je hond zich niet (meer) prettig voelt in de situatie. Dat is dus een teken om de intensiteit te verlagen of de duurtijd te verkorten.

Na het sporten is ontspanning erg belangrijk. Kijk maar eens naar jezelf wat je zelf graag doet na het sporten. In de meeste gevallen wordt sporten vaak opgevolgd door even lekker te gaan douchen en vervolgens ontspannen op de bank gaan zitten. Bij honden werkt dat niet heel anders.

Wat kan je doen?

Snuffelen

Snuffelen werkt enorm ontspannend voor honden. Tijdens het snuffelen verlaagd de hartslag van de hond waardoor hij of zij tot rust komt. Vervolgens komen er veel hormonen vrij zoals oxytocine (het knuffelhormoon), endorfine en dopamine. Deze hormonen verlagen actief het stress niveau en geven de hond een gevoel van geluk. Maak dus een leuke snuffelmat klaar voor de hond en laat hem zijn neus goed gebruiken! Heb je geen snuffelmat? Snoepjes op een theedoek leggen en deze als een ‘pannenkoek’ oprollen kan ook goed werken (zie onderstaande foto). Je kan ook gaan wandelen en de hond zijn neus laten volgen, lekker op zijn tempo. Strooi ook eens wat snoepjes in hoog gras tijdens zo een wandeling. Je zou ook nog je gedragen broek of schoenen eens kunnen laten rondslingeren waarmee je die dag op allerlei plekken bent geweest.

Kauwen

Een andere goede manier om je hond lekker te kunnen laten ontspannen is door te kauwen. Tijdens het kauwen stimuleert de aanmaak van endorfine en dopamine waarvan we net al zeiden dat dat rustgevend werkt en een geluksgevoel geeft. Geef je hond daarom zeker een kans om te kauwen door kauwspeeltjes en door regelmatig een kauwsnack te geven zoals bijvoorbeeld runderkophuid, bullenpees of pens staafjes.

Massage

Dit klinkt misschien raar maar ook honden kunnen erg genieten van een massage. De spierspanning verlaagt en zo ook de hartslag. Bij het aanraken van de hond komen verschillende gelukshormonen vrij bij de hond (en ook bij jou!). Een massage is dus fijn voor allebei.

In de volgende blogs zullen we dieper ingaan op het snuffelen, kauwen en masseren.

 

Back To Top