Skip to content

Snuffelen, een irritatie voor vele hondeneigenaren tijdens het wandelen. Net wanneer je even haast hebt of op tijd voor een afspraak moet zijn besluit je hond even uitgebreid te gaan snuffelen. Maar waarom heeft snuffelen zo een negatieve status gekregen? Snuffelen is namelijk een erg belangrijk onderdeel van een hondenleven en daarom is het ook erg belangrijk ze dit te bieden in hun dagelijks leven. Daarom leggen we in dit blog uit waarom snuffelen zo belangrijk is voor honden en hoe je zelf kan zorgen voor meer snuffelmogelijkheden!

Ontspanning

Snuffelen is een manier om de hond te laten ontspannen. In de hersenen van de hond zijn de twee centra van emoties en geurreceptoren in verbinding met elkaar, er komen dan veel hormonen vrij zoals oxytocine (het knuffelhormoon), endorfine en dopamine. Deze hormonen verlagen actief het stress niveau en geven de hond een gevoel van geluk. Ook de hartslag van de hond verlaagd, waardoor hij of zij tot rust komt. De hond kan hierdoor zijn emoties beter beheersen en zeker voor reactieve honden is het erg belangrijk dat ze tussendoor goed kunnen ontspannen.

Je hond dus goed uit laten snuffelen, en niet eventjes snel ergens ruiken is dus erg belangrijk. Geef daarom de hond regelmatig even de kans om rustig uit te snuffelen en zelf het tempo (en het rondje) te bepalen. Snuffelen is niet alleen goed voor ontspanning maar het zorgt er ook voor dat de hersenen in actie komen. Hierdoor is de hond heel actief bezig tijdens het wandelen. De hond zal tot rust komen en ook moe worden van alle geurtjes en impressies die hij allemaal heeft opgedaan. 15 minuten snuffelen kan misschien wel veel interessanter en vermoeiender zijn dan een stevige wandeling van 30 minuten.

Spannende situaties

Mensen willen graag weten wat ze kunnen verwachten in nieuwe situaties. Hierin vertrouwen wij op informatie die wij bijvoorbeeld van te voren op internet hebben opgezocht, we kijken om ons heen en praten met andere mensen. Honden zijn net zo, ook zij willen graag weten waar zij aan toe zijn zodat zij zich hierop voor kunnen bereiden. Zeker als dat mogelijk iets naars of bedreigends kan zijn.

Honden doen dat door gebruik te maken van hun zintuigen, en dan met name door hun neus te gebruiken. Door te snuffelen kunnen ze ruiken welke honden er in de buurt zijn, of het reuen of teven zijn, zijn ze loops, ziek, gestrestst of zijn ze drachtig? Hierdoor kan de hond exact weten wat hem of haar te wachten staat en zich hier goed op voorbereiden. Honden lezen dus eigenlijk de krant met hun neus. Als hij dan weggetrokken wordt mist hij veel essentiële informatie. Een hond die niet kan snuffelen tijdens een wandeling kan je vergelijken met geblinddoekt een rondje wandelen. Een onzekere hond is erg afhankelijk van deze informatie. Wanneer er een hond in zicht is heeft hij zijn neus nodig om te kunnen bepalen of de andere hond een bedreiging is of niet. Als hij dan wordt weggetrokken richting de hond waarvan hij niet weet wat die gaat doen dan kan de hond zelfs gaan uitvallen om zich minder bedreigd te voelen. Daarom is het zeker voor reactieve honden belangrijk te kunnen snuffelen om informatie te kunnen verzamelen. Hierdoor kunnen ze namelijk zelf beter inschatten of het wel of geen bedreiging is en daarom minder explosief reageren in sommige situaties.

Wat kan je doen?

Snuffelspelletjes zijn een leuke activiteit om te doen met je hond! Tegenwoordig zijn snuffelmatten overal te koop maar ze zijn ook makkelijk zelf te maken met fleece dekens en een rubberen mat. Voor kleine hondjes kan je ook een gootsteenmatje gebruiken! Ook kan je bijvoorbeeld opgerolde hand- of theedoeken gebruiken en hier snoepjes in verstoppen. Snuffelmatten stimuleren het snuffelgedrag en zorgen ervoor dat de hersenen in actie komen. Hier worden ze dus ook heel moe van!

Neem de tijd voor een snuffelwandeling! Hierdoor kan de hond op zijn eigen tempo snuffelen. Geef de hond ook wat meer de ruimte, een langere riem is hiervoor perfect. Zorg dat de riem altijd slap hangt tijdens het snuffelen zodat de hond geen vorm van druk voelt. Om het snuffelen te bevorderen kan je tijdens het wandelen ook wat snoepjes in hoog gras uitstrooien voor de hond. Je kan hier bijvoorbeeld een woord “zoek” aan koppelen zodat hij duidelijk weet waar hij aan toe is. Met een woord zoals “vrij” of “klaar” weet de hond dan ook dat het snuffelspelletje weer voorbij is als je dit structureel herhaalt.

Je hoeft echt niet elke wandeling enorm lang te snuffelen, iedereen heeft wel eens haast dat kan gebeuren. Elke wandeling snuffelen is ideaal maar niet reëel. Als je wat minder tijd hebt is het verstandig de hond iets minder ruimte aan de riem te geven zodat hij weet dat er nu (helaas) eventjes geen tijd voor is.

 

Back To Top