Skip to content

Beweging is goed voor je, dat weten we allemaal. Naast dat sporten zorgt voor afleiding en ontspanning,  worden er door het sporten hele fijne hormonen aangemaakt in je lichaam waardoor je veel beter in je vel komt te zitten. Je spieren worden sterken en je slaapt beter als je overdag flink beweegt . Kortom geen reden om niet meteen aan de slag te gaan zou je denken.

Toch is de drempel om te gaan sporten voor veel kinderen en jongeren groot. Door schaamte voor overgewicht of andere lichamelijke ongemakken, door gebrek aan zelfvertrouwen of door angsten die in de weg zitten. Voor veel kinderen en jongeren is het een hele uitdaging om ‘’lekker’’ te gaan sporten. Vaak wordt het zelfs vermeden om lastige en spannende situaties uit de weg te gaan.

Wanneer je een eigen praktijk hebt en als begeleiding of hulpverlening biedt met je hond(en) dan weet je dat er mooie dingen gebeuren tijdens je sessies. Het kind of jongere bouwt een vertrouwensband op met de hond die onvoorwaardelijk voor hem of haar gaat. Door de aanwezigheid van de hond en de bijzondere band maakt het lichaam oxytocine aan. Dit zorgt ervoor dat het kind of jongere zachter wordt en dat daardoor ook angsten naar de achtergrond verdwijnen. De laagdrempelige manier van werken die een hond met zich mee brengt zorgt ervoor dat je als trainer of coach kunt aansturen op veel succeservaringen. Deze ervaringen geven een boost aan het zelfvertrouwen.

Wat nou als je deze twee fantastische tools met elkaar laat samenwerken? Dat wordt een feestje voor je brein!
Een traject met een (psychosociaal hulp)hond is ideaal om op een laagdrempelige manier sport te introduceren bij een deelnemer en hem of haar een positieve associatie te geven. Door de aanwezigheid van de hond voelt het sporten al een stuk veiliger. En zeg nou zelf, wie wil er nu niet sporten met een super leuk maatje die jou kan motiveren om net iets meer uit je zelf te halen?! Een hond vindt het ook leuk om een spelletje te winnen en zo kan je op een veilige manier zorgen voor competitie en samenwerking tijdens de training en coaching.

In het filmpje is te zien hoe twee broers tijdens de training worden uitgedaagd met elkaar en met de hond samen te werken. Ook zie je hoe deze jongens met veel plezier en volledige inzet aan het trainen zijn, ondanks het slechte weer. Want zoals ik eerder al noemde ‘’het is een feestje voor je brein’’.

Tijdens onze trainingen houden we vanzelfsprekend rekening met de moeilijkheidsgraad, de conditie van de hond en de logica in opbouw in het programma. De kinderen uit het filmpje die je de oefening ziet doen werken al geruime tijd samen met de psychosociaal hulphonden en trainers.

Samen sporten met je hond tijdens je training & coaching – YouTube

Back To Top